مالیات یکی از موضوعات بسیار مهم در تمامی کشورهای دنیا است که مقررات خاصی بر آن حاکم است. به طور معمول کشورهای پیشرفته در حوزه مالیات سخت گیریهای زیادی را انجام میدهند و در این زمینه قوانین و مقررات سنگینی را نیز وضع کردهاند.
در برخی از کشورها هنوز مفهوم مالیات به اندازه کافی بین جوامع جا نیافتاده است و به خوبی با آن آشنایی ندارند. به بیان دیگر، همچنان پرداخت مالیات در برخی از جوامع مفهوم خاصی ندارد و مردم این موضوع را جزو وظایف شهروندی و قانونی خود تلقی نمیکنند.
گفتنی است که این موضوع در مورد کشورهای پیشرفته نیز صادق است و برخی از افراد تحت هیچ شرایطی قصد پرداخت مالیات ندارند و از طریق روشهای مختلفی نیز از پرداخت مالیات به نوعی فرار میکنند.
حتی عدم پرداخت مالیات نیز از سوی ثروتمندان مشهور در دنیا نیز رخ میدهد و یک امری کاملا بدیهی است و نمیتوان از آن اجتناب کرد.
از این حیث باید در خصوص پرداخت نکردن مالیات ضمانت اجرای قانونی وجود داشته باشد تا اشخاصی که بنا به دلایل مختلف در این زمینه کوتاهی میکنند، باید مطابق قانون جریمه شوند.
عدم پرداخت مالیات که تحت فرار مالیاتی نیز شناخته میشود، در اغلب کشورها جرم تلقی میشود و مرتکبین اینگونه رفتارها مجرم محسوب شده و براساس قانون آن کشور نیز مجازات خواهند شد.
یکی از مشکلاتی که در این زمینه مطرح میشود، بحث عدم فرهنگ سازی پرداخت مالیات است که همچنان یکی از چالشهای اصلی بسیاری از جوامع به شمار میرود.
مالیات به بسیاری از موضوعات مرتبط است و در واقع تمامی شهروندان باید در ازای استفاده از خدماتی که توسط دولت ارائه میشود، هزینه آن را بپردازند.
در واقع همین مسیرهایی که در خیابان از آن استفاده میکنید و اماکن عمومی، مالیات به آن تعلق میگیرد که پرداخت آن از سوی شهروندان انجام میشود.
با توجه به این که مالیات جز مسائل مهم در تمامی کشورها محسوب میشود، نیازمند تغییر مدام قوانین در این حوزه است؛ در غیر این صورت منجر به بروز ناهنجاریهای بسیاری نیز میشود.
همانطور که گفته شد، هر کشوری قوانین مالیاتی خاص خود را دارد و کشور ارمنستان نیز از این قاعده مستثنی نیست.
شرکتها که همواره در راس اصلی دعاوی مالیاتی قراردارند، مقررات مالیاتی خاصی برای آنها وضع میشود که کشور ارمنستان نیز برای این که بتواند در چارچوب قانون مالیات دریافت کند، قوانینی را در این حوزه برای شرکتها وضع کرده است.
ارمنستان در طی چند سال اخیر در حوزه مسائل اقتصادی پیشرفتهای قابل توجهی داشته است و از این حیث شرکتهای بسیاری در این کشور سرمایه گذاری کردهاند.
قوانین مالیاتی در کشور ارمنستان صرفا برای شرکتهای داخلی ضمانت اجرا ندارد بلکه اشخاص خارجی که با هدف سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال در این کشور اقدام به تاسیس شرکت مینمایند نیز مشمول قواعد مالیاتی قرار میگیرند.
اغلب تخلفات حوزه مالیاتی از سوی اشخاص حقوقی نظیر شرکتهای تجاری رخ میدهد و قانون ارمنستان نیز برای این دسته از اشخاص مقررات سفت و سختی را در نظر گرفته است.
گفتنی است که شرکتهای ایرانی زیادی برای گسترش حوزه فعالیت تجاری خود اقدام به ثبت شرکت در کشور ارمنستان انجام دادهاند و باید با مقررات مربوط به مالیات این کشور نیز آگاهی کافی داشته باشند.
تصور اغلب سرمایه گذاران این است که در مورد شرایط پرداخت مالیات بین شرکتهای ارمنی با سایر کشورها تفاوتهایی وجود دارد اما نه تنها هیچ گونه تفاوتی در این زمینه بین شرکتهای ارمنی و شرکتهای خارجی وجود ندارد و همه اشخاص باید تابع مقررات حوزه مالیات در کشور ارمنستان باشند.
با توجه به بررسیهای انجام شده، کشور ارمنستان در حال تبدیل شدن به یکی از قطبهای اصلی سرمایه گذاری در دنیا میباشد و قوانینی که در زمینه مالیات تصویب میشود، باید مطابق با استانداردهای جهانی باشد.
لازم به ذکر است که بروز تخلفات مالیاتی در تمامی کشورهای دنیا وجود دارد و این موضوع در مورد ارمنستان نیز صادق است. برخی از شرکتهای ارمنی با سوء استفاده و دور زدن قوانین مالیاتی، تلاش میکنند تا حتیالامکان مالیات نپردازند، اما غافل از این که مجازاتهای سنگینی در ارنتظار آنها خواهد بود.
در ادامه مطلب با ما همره باشید تا در مورد نکات مهم مالیاتی در مورد شرکتهای ارمنی در کشور ارمنستان و همچنین قوانین کشور ارمنستان در حوزه مالیاتی نیز توضیحاتی را ارائه کنیم.
ثبت شرکت در کشور ارمنستان
همانگونه که ذکر شد، با توجه به پیشرفتهای قابل توجه کشور ارمنستان در حوزه مسائل اقتصادی و تجاری، اغلب سرمایه گذاران مطرح دنیا به این فکر افتادهاند که حوزه فعالیت خود را با ثبت شرکت در این کشور گسترش دهند.
از این رو طی سالیان اخیر، تعداد قابل توجهی از شرکتهای خارجی با اهداف تجاری در ارمنستان سرمایه گذاری نموده که شرکتهای ایرانی در صدر اینگونه مسائل قرار دارند.
در واقع با توجه به رکود شدید اقتصادی در ایران و افزایش قیمت ارزهای رایج دنیا و حتی واحد پول ملی ارمنستان (درام)، اغلب شرکتهای ایرانی تصمیم به ایجاد شعب جدید و حتی انتقال شرکت به کشور ارمنستان نیز کردهاند.
اشخاصی که اقدام به ثبت شرکت در ارمنستان کردهاند، خوشبختانه در زمینه تجارت رضایت کافی داشتهاند و این موضوع میتواند گزینه مناسبی برای افرادی باشد که به دنبال درآمد بیشتری هستند.
گفتنی است که تمامی اشخاصی که در این کشور سرمایه گذاری میکنند، صرفا برای گسترش حوزه فعالیتی خود اقدامات لازم در خصوص ثبت شرکت را انجام نمیدهند بلکه ممکن است که یک شرکتی ورشکسته شده باشد و برای این که بتواند از این شرایط خود را خارج کند، شرکت جدیدی را در ارمنستان به ثبت میرساند.
در هر صورت یکی از روشهایی که میتوانید کسب و کارتان را رونق داده و به درآمد مناسبی نیز برسید، آن است که در خارج از کشور حوزه فعالیتی و تجاری خود را گسترش داده که لازمه آن ثبت شرکت است.
کشور ارمنستان یکی از گزینههای مناسب برای اینگونه فعالیت ها به شمار میرود و یقینا می توانید به هدفی که مدنظرتان است نیز برسید.
انواع ثبت شرکت در کشور ارمنستان
به طور کلی در کشور ارمنستان دو مدل ثبت شرکت صورت میگیرد. شرکتهای سهامی و مسئولیت محدود جزو شرکتهای تجاری شناخته شده در این کشور محسوب میشوند که هرکدام شرایط خاصی برای تاسیس و روند فعالیت آن در قانون کشور ارمنستان تعیین شده است.
در مورد شرکت سهامی در ارمنستان محدودیتهایی نیز در نظر گرفته شده است و همین امر منجر شده تا افراد خارجی نتوانند در این کشور اقدام به ثبت شرکت کنند.
حداقل یکی از اعضای شرکت سهامی حتما باید ارمنی باشد و تابعیت خارجی نداشته باشد و امکان ثبت شرکت برای افراد غیر ارمنی را با مشکل مواجه کرده است.
از این رو ثبت شرکت سهامی از طرف افراد خارجی مورد استقبال قرار نمیگیرد و تمایلی هم برای ثبت آن ندارند.
محدودیتهایی که برای ثبت شرکتهای سهامی در ارمنستان وجود دارد، منجر شده است تا سرمایه گذاران خارجی به ثبت شرکت با مسئولیت محدود روی بیاورند.
شرکت با مسئولیت محدود در مقایسه با شرکت سهامی محدودیتهای بسیار کمتری را برای افراد خارجی دارد و استقبال برای ثبت این شرکت به مراتب در ارمنستان بیشتر است.
در واقع برای به ثبت رساندن شرکتهای با مسئولیت محدود در این کشور نیازی نیست که اعضای آن حتما ارمنی باشند و میتوان با اشخاص غیر ارمنی نیز شرکت را تاسیس کرد.
از این رو اگر تابعیت کشور ارمنستان را ندارید و قصد سرمایه گذاری و گسترش کسب و کارتان را در ارمنستان دارید، بهتر است شرکت با مسئولیت محدود را انتخاب نمایید و مراحل ثبت شرکت را انجام دهید.
قوانین شرکتهای تجاری ارمنی تا حد زیادی به قوانین تجارت کشور ما شباهت دارد و از این حیث ایرانیهایی که اقدام به تاسیس شرکت در ارمنستان میکنند، به اندازه کافی با مراحل قانونی ثبت شرکت آشنایی دارند.
این امکان برای ثبت شرکت مسئولیت محدود در ارمنستان وجود دارد که میتوانید با تعداد اعضای یک نفر هم شرکت را تاسیس کنید.
بنابراین میتوان گفت که شرکت سهامی برای ارمنیها و شرکت مسئولیت محدود برای افراد خارجی کارایی بیشتری دارد. البته مردم کشور ارمنستان این اختیار را دارند تا به اختیار خود هرکدام از شرکتهای مزبور را ثبت کنند و چنین محدودیتهایی برای سرمایه گذاران خارجی است که قصد ثبت شرکت را دارند.
مزایا ثبت شرکت برای ایرانیها
ارمنستان علاوه بر آن که به لحاظ جغرافیایی با ایران همسایه است و دارای مرز زمینی مشترک با هم هستند، برای سرمایه گذاری ایرانیها بسیار مناسب است.
شرکتهای زیادی در ایران طی چند سال گذشته به دلیل تورم و مشکلات مالی حاکم بر کشور با دچار ورشکستگی شدند و تصمیم به تاسیس شرکت در ارمنستان نیز گرفتهاند.
همچنین تعدادی از شرکتهای ایرانی نیز برای رونق دادن به شغل خود در این کشور ثبت شرکت نمودهاند. در هر صورت ثبت شرکت در ارمنستان میتواند دارای مزیتهایی برای ایرانیها باشد.
در وهله اول با توجه به نزدیکی بین ایران و ارمنستان، امکان سفر به این کشور برای ایرانیها بسیار راحت است و امکان ایجاد توسعه شغلی و ایجاد هرگونه روابط اقتصادی نیز فراهم است.
اشخاصی که شعب دیگری از شرکت خود را در ارمنستان تاسیس میکند، به راحتی میتوان از ایران و ارمنستان و بالعکس سفر کرده و هیچ گونه مشکل و دردسر خاصی نیز برای آنها به وجود نمیآید.
در واقع در این شرایط، افراد میتوانند شرکتهای خود در ایران و ارمنستان را به خوبی مدیریت کنند و میتواند باعث پیشرفت هردو شرکت و ایجاد بستر لازم برای ارتباط اقتصادی نیز فراهم میشود.
گفتنی است که در ارمنستان پس از ثبت شرکت میتوانید کسب و کار خود را آن جا راه اندازی نمایید، خانه و دفتر اجاره کنید، ماشین بخرید، از مزایای اجتماعی بهرهمند شوید و پس از چندین سال زندگی شهروند آن کشور شوید.
قوانین مهم مالیاتی شرکتهای ارمنی در کشور ارمنستان
مالیات در ارمنستان تنها 1% از میانگین گردش حساب شرکت میباشد، دوره 3 ماه است. با توجه به این قانون، اگر حساب شما گردش مالی بالایی نداشته باشید، مالیات زیادی هم به آن تعلق نمیگیرد.
در واقع پرداخت مالیات در ارمنستان به صورت سالانه یک مرتبه صورت میگیرد اما باید بعد از گذشت هر سه ماه گزارش مالی خود را ارائه کنید.
ارائه گزارش مالی برای تعیین پرداختی مالیات از سوی شرکتها انجام میشود که سازمان امور مالیاتی در کشور ارمنستان بر اساس میزان کارکرد و درآمد سالیانه شما، اقدام به تعیین مالیات میکند.
گفتنی است که ارائه گزارش مالیاتی شرکتهای تجاری در ارمنستان صرفا در خصوص شرکتهای ارمنی صادق نیست بلکه سایر شرکتهای خارجی نیز باید در مدت مزبور گزارش مالی و درآمد خود را با ذکر جزئیات دقیق ارائه نمایند.
تقریبا چنین رویهای در بسیاری از کشورها وجود دارد و پرداخت مالیات شرکتها بر طبق معیار میزان درآمد نیز صورت میگیرد.
وجه مالیات به حساب یا خزانه دولت ارمنستان واریز میشود که اشخاص واجد شرایط پرداخت مالیات باید در موعد مقرر اقدام به پرداخت مالیات به میزان تعیین شده نمایند.
اظهارنامه مالیاتی که بر اساس استانداردهای جهانی گزارش مالی میباشد، شرکتهای فعال در کشور ارمنستان موظف به ارائه آن هستند.
اظهار نامه مالیاتی در واقع همان گزارشی از میزان درآمد شرکتها است که در ارمنستان به صورت سالیانه تهیه میشود. اما ارائه چنین گزارشاتی در قانون ارمنستان بستگی به این دارد که شرکت ارمنی تا چه میزان سطح فعالیت و کاری آن گسترش پیدا کرده است.
تا زمانی که شرکت ارمنی به عنوان یک شرکت بزرگ و معروف شناخته نشود، انتشار اظهار نامه مالیاتی لزومی ندارد. بنابراین شرکتهای معروف و شناخته شده ارمنی باید چنین اظهارنامهای را با جزئیات کامل منتشر کنند.
منظور از شرکت بزرگ در اینجا در واقع شرکتهایی هستند که ارزش سهام یا میزان درآمد سالیانه آنها از یک بیلیون درام ارمنستان فراتر رود. این میزان معادل تقریبا 2 میلیون دلار آمریکا است.
البته این موضوع در کشور خودمان هم مطرح است و بسیاری از مشاغل به دلیل عدم ارائه اظهار نامه مالیاتی با جریمههای سنگینی نیز مواجه میشوند.
ارائه اظهار نامه مالیاتی توسط شرکتهای بزرگ ارمنی برای شفافیت میزان درآمد واقعی آنها انجام میشود تا به نوعی از وقوع جرائم اقتصادی نظیر پولشویی و غیره جلوگیری شود.
امروزه بسیاری از کشورها از جمله ارمنستان برای جلوگیری از وقوع جرائم اقتصادی، قوانین سنگینی را در حوزه پرداخت مالیات در نظر میگیرند.
با توجه به این که تعداد شرکتهایی که در ارمنستان مرتکب تخلفات مالی شدهاند در طی سالیان اخیر کم نبوده است، مقررات مالیاتی برای شرکتهای ارمنی هرچند سال یکبار دچار تغییراتی نیز میشود.
مالیاتی که از شرکتهای ارمنی در ارمنستان بر اساس درآمد سالیانه آنها اخذ میشود، تحت عنوان مالیات بر درآمد شناخته میشود که نرخ مشخصی دارد.
طبیعتا هرچه گردش مالی شرکتها بیشتر باشد، مالیات بالاتری نیز دریافت میشود و شرکتهای ارمنی بر اساس درآمدی که در هرسال دارند، باید درصدی از آن را به عنوان مالیات پرداخت کنند.
همچنین نوعی از دیگری از دریافت مالیات برای شرکتهای ارمنی در نظر گرفته میشود که با عنوان مالیات گردش مالی شناخته شده است.
مالیات گردش مالی نوعی از مالیات بر فروش است که شرکتهای خرد با درآمد کمتر از 115 میلیون درام ارمنستان میتوانند واجد چنین مالیاتی باشند که ارائه گزارش آن به صورت فصلی انجام میشود.